Wetenschappelijk onderzoek toont aan: coronavirus overleeft niet in zwemwater

Image

Naar aanleiding van de heropening van de zwembaden in Groot-Brittannië, onderzochten gespecialiseerde onderzoekers van de Imperial College in Londen naar de overdraagbaarheid van het coronavirus in zwembadwater. Hun resultaten toonden eens te meer aan dat een zwembeurt volledig coronaveilig kan verlopen. “Zwembadwater elimineert coronapartikels al in minder dan 30 seconden.”

De sportzwembaden waren al een tijdje terug geopend bij ons in België, maar in Groot-Brittannië bleven de deuren van de zwembaden tot begin deze week dicht. Een team van experten, onder leiding van viroloog en expert in respiratoire virussen, professor Wendy Barclay van Imperial College London, wist echter aan te tonen dat er geen wetenschappelijk tegenargument was om de heropening van de zwembaden langer uit te stellen. Uit hun onderzoek bleek immers dat de corona-virusdeeltjes al na 30 seconden inactief worden gemaakt door de aanwezigheid van chloor.

De testen werden uitgevoerd in een daarvoor speciaal uitgerust high-containment labo in Londen. “Onder deze veilige omstandigheden konden we het vermogen van de virusdeeltjes om andere cellen te infecteren, in detail gaan opmeten”, klinkt het bij professor Barclay. “Toen we het virus vermengden met zwembadwater, merkten we dat het virus niet wist te overleven. Het was dus niet meer besmettelijk.”

"Als we dat gaan combineren met de enorme verdunningsfactor van het virus, dat door een geïnfecteerde persoon in een zwembad terecht zou kunnen komen, wil dat zeggen dat de kans om Covid-19 op te lopen via zwembadwater nihil is.”

Ook binnen kan het veilig

“Steeds meer wetenschappers zijn ervan overtuigd dat aerosolen een belangrijke route vormen voor het virus. Onderzoek heeft aangetoond dat het virus aanwezig kan zijn in de kleine druppeltjes die in de lucht rondzweven en dat ze een levensvatbaarheid hebben van een uur.” Aan het woord is Bert Blocken, hoogleraar bouwfysica, KU Leuven en TU Eindhoven en dé autoriteit op het vlak van wind engineering en sportaerodynamica. Hij is de man die Wout van Aert sneller door luchtgolven en -deeltjes laat klieven. Met andere woorden, hij weet waarover hij spreekt als hij het over luchtdeeltjes heeft.

Blocken onderzocht met zijn team de verspreiding van aerosolen in een fitnesszaal vol sporters. “We ontdekten dat een luchtwisseling van iets meer dan zes maal per uur, genoeg was om de aerosolenconcentratie te laten dalen met meer dan 90 procent."

Image

 

“Aerosolen zijn misschien wel de belangrijkste oorzaak van de besmettingen die binnen plaats vinden, maar onze overheid maakt van die kennis onvoldoende gebruik. Daarom pleit ik voor een goed ventilatieplan. Ventileren is wellicht belangrijker dan handen wassen. Een mechanisch ventilatiesysteem biedt hiertoe een oplossing, maar is erg duur. In Nederland heeft de overheid dan ook al een ventilatiebudget vrijgemaakt, om hierin tegemoet te komen.”

Sportoase gaat een stap verder

Wij bij Sportoase wachten echter niet op die mogelijke tegemoetkoming van onze regering, maar hebben nu al zelf die extra stap gezet richting veilig binnensporten, met de installatie van vernuftige ventilatiesystemen. In onze centra vindt er niet om de 10 minuten een volledige luchtwisseling plaats, maar wel eentje om de 7 minuten. Want voor jouw gezondheid, gaan wij nu eenmaal altijd net dat ietsje verder.

“Zaken die hun ventilatie en luchtreiniging op orde brengen, moeten worden beloond”, klinkt het nog afsluitend bij het betoog van professor Blocken. “Bijvoorbeeld door hun zaken bij een volgende golf pas in laatste instantie of zelfs helemaal niet te sluiten.” Een statement waar wij het alleen maar eens mee kunnen zijn.

"Laat ons stoppen met te vluchten voor het virus en als verenigde specialisten uit verschillende invalshoeken de strijd effectief aangaan, op een veilige en doordachte manier."

Algemeen Directeur van Sportoase Michaël Schouwaerts neemt de pen op en richt zich tot Premier van België Alexander De Croo. Lees zijn inspirerende oproep om een pact te sluiten in functie van de gezondheid. 

Download de brief hier

Bij Sportoase krijgt elke uitdaging minstens 2 maatregelen: ga op veiligheidsrondleiding doorheen onze Sportoase-site

Vanaf dag één gaat Sportoase verder dan wat de veiligheidsraad oplegt. Zo zie je dat voor elk probleem of obstakel dat we ondervinden, we klaarstaan met twee, drie of meerdere oplossingen. Hoe die oplossingen er concreet uitzien? Wel, dat ontdek je via onderstaande link op onze Veiligheidsrondleiding.

Bekijk alle veiligheidsmaatregelen van Sportoase


Gepubliceerd in: Blog

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en promoties

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief! Vul hieronder je e-mailadres in en kies de vestiging waarvan je de nieuwsbrief wenst te ontvangen.

Meer blog artikelen