Experten zijn het er unaniem over eens: sport en beweging vormen de twee belangrijkste pijlers van een sterk immuunsysteem. "Als je lichaam klaar is om aanvallen te weerstaan, dan kom je er beter uit”, klinkt het onder meer bij Professor Geert Meyfroidt, staflid intensieve zorg aan de UZ Leuven.
In het kort
Een halfuur aan een stuk sporten aan een matige intensiteit, verbetert de immuniteit.
Een actieve levensstijl kan de kans op luchtweginfecties met 27% terugdringen, de kans op vroegtijdig overlijden met 36%.
Op intensieve zorg heeft 7 op de 10 patiënten een vorm van zwaarlijvigheid.
Als je lichaam klaar is om aanvallen te weerstaan, dan kom je er beter uit. Ook in je herstel achteraf. De gewoonte om te trainen of te sporten zal je dan helpen bij je revalidatie
Bekijk het interview met Professor Guy T'Sjoen
Professor Guy T'Sjoen: "Als je heel obees bent, wordt mechanisch ademhalen moeilijker."
‘Sporten, minstens een halfuur aan een stuk en aan een matige intensiteit, verbetert de immuniteit.’ Dat schrijft wetenschapsmagazine EOS in zijn digitaal themanummer over sportwetenschap. De link tussen gestructureerd bewegen en een sterk immuunsysteem, wordt luidkeels bevestigd door tal van professoren en specialisten. Koreaans onderzoek liet optekenen dat je door fysiek actief te zijn, de kans op luchtweginfecties met 27% kan terugdringen, aan de andere kant van de oceaan wisten Amerikaanse onderzoekers te concluderen dat je de kans op vroegtijdig overlijden kan terugdringen met 36% als je er een actieve levensstijl op nahoudt.
Meer bewegen is dus beter én langer leven. Ook tijdens deze hardnekkige corona-epidemie. "Op intensieve zorg heeft 7 op de 10 patiënten een vorm van zwaarlijvigheid", klinkt het bij Professor Geert Meyfroidt, staflid intensieve zorg aan de UZ Leuven. "De Amerikanen – opnieuw zij - hebben die link voor het eerst aangetoond. Uit hun onderzoek bleek een verhoogde BMI (boven 40) de op één na hoogste reden voor hospitalisatie te zijn, na de leeftijd van de patiënt."
Professor Guy T’Sjoen (endocrinoloog UZ Gent) bevestigt dat in zijn interview met overkoepelende fitnessorganisatie fitness.be: "Als je heel obees bent, zeker in de buikstreek, dan wordt mechanisch ademhalen moeilijker. De longdelen dicht bij je buik zullen dan makkelijker stilvallen, waardoor de kans op beademing en intensieve zorg groter wordt. Vetweefsel vormt daarenboven ook een extra toegangspoort voor het virus, waarin het zich kan vastnestelen in het lichaam.”
Beweging als krachtigste medicijn
Bewegen is goed voor alles. Het stimuleert de spijsvertering, hormoonhuishouding, hartfunctie, bewegingsapparaat en ook het brein. Bewegen verbetert immers de bloeddoorstroming naar de hersenen en dat komt zowel het geheugen en de concentratie ten goede. Deze gunstige effecten zijn zowel aangetoond voor cardiotraining (denk dan bijvoorbeeld aan lopen, fietsen en zwemmen) als ook voor krachttraining (fitness).
Al die positieve impulsen zorgen ervoor dat je lichaam fit is, want een conditie die op punt staat, zorgt ook voor een immuniteit die op punt staat. “Als je corona beschouwt als een aanval, dan kan je maar beter voorbereid zijn en er voor zorgen dat je er staat”, klinkt het kordaat bij Professor Meyfroidt. "Als je lichaam klaar is om aanvallen te weerstaan, dan kom je er beter uit. Ook in je herstel achteraf. De gewoonte om te trainen of te sporten zal je dan helpen bij je revalidatie."
Voor Professor Meyfroidt is het dan ook duidelijk: de rol van sport en beweging kan en mag niet onderschat worden in ons streven naar een gezondere levensstijl. "Een goeie preventie, met oog voor voldoende beweging en gezonde voeding, zal veel meer mensen redden in absolute aantallen dan de afdeling intensieve zorg dat zal doen.”