10 voordelen van stoppen met alcohol

10 voordelen van stoppen met drinken!


Wie gezonder wil gaan leven, heeft vaak best wat voor dat doel over. Meer geld uitgeven aan nootjes en quinoa? Geen probleem! Wat meer bewegen, uiteraard dat is evident. Maar stoppen met roken en stoppen met drinken? Dát gaat veel mensen dan net weer even te ver. 

Toch is alcohol één van de belangrijkste factoren die jouw gezondheid verslechtert. Veel mensen beseffen helaas niet hoeveel voordelen stoppen met drinken ze op kan leveren. Met alle ongezonde gevolgen van dien! Vandaag zetten we tien voordelen van een leven zonder alcohol voor je op een rij.

  1. Makkelijker afvallen


Veel mensen vergeten hoeveel calorieën alcohol bevat: 7 kcal per gram. Daar komen nog de calorieën van de koolhydraten (en bij cocktails soms vetten) bij. Een glas of flesje bier levert 100 tot 150 calorieën, maar bij cocktails kan dat oplopen tot 300 of 400. Drink je een avondje stevig door, dan heb je zo 1500 calorieën extra binnengekregen.

Alcohol kan er al snel voor zorgen dat je niet meer afvalt of zelfs flink aankomt.

Dit heeft overigens niet alleen met het aantal calorieën te maken. Alcohol in je lichaam geeft ook de aanmaak van cortisol een boost. Cortisol staat bekend als het stresshormoon, maar heeft meerdere nadelige gevolgen. Het belangrijkste gevolg van veel cortisol voor mensen die af willen vallen, is dat het ervoor zorgt dat je lichaam spieren sneller afbreekt en vet sneller opslaat...

En dat is niet het enige dat alcohol met je hormonen doet: je lichaam produceert ook meer ghreline en minder leptine, waardoor je niet alleen tijdens de avond zelf meer trek hebt, maar ook de volgende dag. Dat is dan ook de reden dat je aan het eind van de avond zo’n zin hebt om langs de snackbar te gaan, en dat een lekker vet ontbijtje de volgende dag zo aantrekkelijk klinkt.

  1. Betere slaap


Veel mensen geloven nog steeds dat je door alcohol beter slaapt. En het klopt dat je je er snel soezerig door gaat voelen, dus het kan dat je sneller in slaap valt. Dat wil echter niet zeggen dat je dan ook goed uitrust!

Door de alcohol  in je lichaam is de kwaliteit van je nachtrust namelijk beroerd na een avondje stappen. Als je stopt met drinken, zul je je in het algemeen beter uitgerust voelen. Ook je concentratie gaat omhoog.

  1. Betere weerstand


Je loopt ook minder griepjes op wanneer je minder drinkt, en dat komt niet alleen doordat je beter uitgerust bent. Alcohol heeft namelijk ook invloed op je immuunsysteem. Zo gaat de hoeveelheid bloedcellen in je lichaam omlaag nadat je drinkt. Juist die cellen zijn echter essentieel om virussen en bacteriën af te weren.

  1. Meer vitamines en mineralen


Alcohol remt de opname van bepaalde vitamines en mineralen. Je lichaam is hard bezig met het verwerken van je drankje, dat de rest van je eten minder aandacht krijgt. Met andere woorden, alle moeite die je verder doet om gezond te eten, wordt weer gedeeltelijk teniet gedaan.

  1. Gezondere lever


Van al je organen heeft je lever het meest te lijden onder je drinkgewoontes. Dit orgaan is namelijk belast met de zuivering van je lichaam en moet alle alcohol die jij drinkt af zien te breken.

Wanneer je lever te veel en te vaak alcohol moet afbreken, kan er leververvetting ontstaan. Je lever zwelt dan op; dit zorgt er onder andere voor dat je je misselijk voelt en kan overgeven door de alcohol.

Na een paar dagen herstelt je lever zich weer, maar als je tussendoor blijft drinken krijgt je lever nooit de kans om zich volledig te herstellen. In het ergste geval kan er levercirrose ontstaan, dat zelfs een dodelijk afloop kan hebben.

  1. Sterkere spieren


Alcohol is een drama voor je spiergroei. Ga maar na: je hebt slaap nodig om te kunnen herstellen van trainingen, je moet je uitgerust voelen om hard te kunnen trainen, en je hebt een energietekort nodig om die spieren ook zichtbaar te krijgen. Allemaal lastig als je regelmatig stevig drinkt! Bovendien vermindert alcohol testosteron (1). Je resultaten zullen er al met al flink op vooruit gaan als je stopt met drinken.

  1. Meer motivatie


De kans dat je gaat trainen na een avondje goed doorzakken is vrijwel nihil. En ook zul je een enorme discipline moeten opbrengen om nee te zeggen tegen dat pake friet Niet drinken zorgt in het algemeen voor meer motivatie om vast te houden aan je doelen!

  1. Mooiere huid


Die gifstoffen die je lever niet kan verwerken als je drinkt, komen voor een deel in je huid terecht. Dat zorgt voor onzuiverheden die weer ontstekingen en dergelijke veroorzaken. Verder heeft alcohol ook een uitdrogend effect dat in je huid te zien is. Al met al ga je er dus grauwer en ongezonder van uitzien! Stoppen met drinken is één van de beste manieren om een gezonde teint terug te krijgen.

  1. Beter humeur


Alcohol versterkt de aanmaak van het stresshormoon cortisol. Dat heeft op de lange termijn heel wat nadelen, zoals afbraak van spierweefsel en aanmaak van buikvet. Een belangrijk effect van een overschot aan cortisol is echter ook dat je je er chronisch gestrest van gaat voelen.

Uit onderzoek blijkt dan ook dat er een verband is tussen overmatig alcohol gebruik en depressie. Na een tijdje zonder alcohol zul je rustiger en blijer worden.

  1. Meer geld over


Klinkt dit als een suffe reden? Moet jij eens in de gaten houden hoeveel geld je eigenlijk uitgeeft aan die lekkere biertjes en goede flessen wijn. Als je dat op maand- of jaarbasis bekijkt, gaat het al snel om honderden euro’s! Geld dat je een stuk beter in je sportacitiviteiten kan steken

Een maand zonder alcohol
Stoppen met drinken kan best even lastig zijn. Je zult merken dat je lichaam echt aan alcohol gewend is geraakt, waardoor je in de eerste weken last kunt hebben van hoofdpijn en vermoeidheid.

Maar ben je eenmaal door die nadelen heen, dan zul je al snel verbetering gaan merken! Na een maand zijn de ontwenningsverschijnselen een stuk minder en voel je je op alle vlakken een stuk gezonder. Je lever gaat beter werken, je cholesterolgehalte daalt flink en je bloedsomloop verbetert. Verder neemt de kans op veel ziektes af, waaronder diabetes en vormen van kanker.

Even volhouden, dus, want dat is het helemaal waard! En wie weet besluit je na die maand wel dat je dit gevoel prettig genoeg vindt om blijvend minder te drinken?

mocktail


Gepubliceerd in: Blog

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en promoties

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief! Vul hieronder je e-mailadres in en kies de vestiging waarvan je de nieuwsbrief wenst te ontvangen.

Meer blog artikelen