De Paaseitest: hoeveel paaseitjes mag je opeten na deelname aan TritoChange?

Image

Nog vijf nachtjes slapen en we kunnen weer met z’n allen paaseitjes gaan rapen. De zoete lekkernijen die de klokken uit Rome voor ons zullen meenemen, vormen een welgekomen geschenk in tijden waarin corona ons vooral met z’n allen door een zure appel liet bijten. Wat eveneens als een welgekomen geschenk naar ons toekomt in diezelfde maand april, is TritoChange. Het multisport-festival geeft ons niet alleen een sportief doel, het biedt ons ook de mogelijkheid om een aantal van die paaseitjes terug te verbranden. Hoeveel dat er precies zijn, kom je in het verdere vervolg van dit blogartikel te weten.

Voor onze berekeningen namen we als maatstaf een proefsporter van 75 kilogram, die op een rustig tempo de drie verschillende disciplines afwerkte en daar voor elke discipline ongeveer één uur over deed. Hierbij kwam bij het TritoChange-festival de Sprint-triatlon als meest praktische wedstrijdafstand uit de bus.

Zwemmen: 750 meter

Starten doen we onze triatlon traditioneel met het zwemnummer. Van de drie disciplines, vormt het zwemmen de sport waar de hartslag gemiddeld gezien het laagste zal gaan liggen. Dat komt omdat je lichaam geen energie moet besteden aan het opvangen van klappen. Bij zwemmen is er geen biomechanische impact, het lichaam wordt gedragen door het water. Anderzijds heb je wel je ganse lichaam nodig om tegen datzelfde water in te gaan om vooruit te geraken. Door dat total-body-workout-principe, is je verbranding hoger per respectievelijke hartslag dan tijdens de andere disciplines. Met andere woorden, zwemmen aan een lage intensiteit, zorgt voor meer calorieverbranding dan fietsen of lopen aan lage intensiteit. Dat merken wij ook hier. Onze proefsporter klokt af op 704 verbruikte calorieën na een uurtje zwemmen, goed voor 0,94 calorieën per meter.

Image

Fietsen: 20 kilometer

Image

Lopen: 5 kilometer

Image

Vervolgens gaan we over naar de tweede discipline, het fietsen. Ook in deze discipline ligt de biomechanische impact laag. Het total-body-workout-principe verdwijnt wel. De spieren in ons bovenlichaam krijgen even relatieve rust, onze benen daarentegen mogen wel aan het werk. Aan een gezapig tempo levert fietsen zo’n 500 verbrande calorieën per uur op, wat beduidend minder is dan wanneer je een uurtje relatief rustig zwemt. Het grote voordeel aan fietsen is echter wel dat je het gemakkelijker meerdere uren kan volhouden, waardoor je op die manier weer in totaal meer calorieën weet te verbranden. Daarnaast kan je ook makkelijker spelen met tempowisselingen. Krik je de snelheid op, zal je zien dat ook je calorieverbruik de lucht inschiet, tot zelfs boven de 800 calorieën per uur.

Afsluiten doen we met het loopnummer, in deze sprint-triatlon-variant goed voor 5 kilometer. Dat is een afstand die je - wanneer je voelt dat de spieren al wat vermoeid beginnen te geraken - ook binnen de tijdstermijn van een uur al wandelend kan afleggen. Een stevige wandeling is immers al goed voor meer dan 300 calorieën per uur.

Hebben de coronalockdowns niet gezorgd voor een lockdown van jouw conditie en besluit je de slotafstand ook te lopen, dan mag je wat jouw calorieverbruik betreft de rekensom hanteren dat je ongeveer 100 calorieën verbruikt per afgelegde kilometer. In dit geval betekent dat dus dat je na 5 kilometer lopen, zo’n 500 calorieën hebt verbruikt.

En hoeveel eitjes levert dat dan op?

De grote hamvraag natuurlijk. Als we al de verbrande calorieën van onze proefatleet optellen, komen we uit bij een totaal van zo’n 1.504 calorieën. Daarmee kunnen we oftewel:

  • 33 kleine melkchocolade-eitjes eten
  • of 37 kleine eitjes met pure chocolade
  • of 28 eitjes met praliné of nootjes
  • of 40 eitjes met likeurvulling
  • of 5,5 grote paaseieren (van maximaal 50 gram)

Getallen om spontaan van bij te gaan likkebaarden. Let wel, het is of-of en niet en-en. Om dit ganse pakket aan eitjes naar binnen te mogen spelen, zal je toch moeten deelnemen aan de Iron Man-afstand van het TritoChange-festival. 

Samen sporten voor G-Sport

Niet alleen het (overmatig) consumeren van paaseitjes zorgt voor een goede motivatie om deel te nemen aan TritoChange, ook de bestemming van de opbrengsten van het festival is meer dan de moeite waard om je beste sportbeentje voor te zetten. Alle winsten van het event gaan immers integraal naar Belgische G-sporters, dankzij de samenwerking met G- sport Vlaanderen, Parantee Psylos en Ligue Francophone Handisports.

 

Meer info en inschrijvingen TritoChange

Extra aandachtspunten bij calorieberekening

De hierboven vermelde cijfers zijn uiteraard richtinggevend. Je exacte aantal verbrande calorieën, is ook mede afhankelijk van een aantal randfactoren. Mensen met een betere zwem-, fiets-, of looptechniek verbruiken bijvoorbeeld al minder calorieën aan dezelfde inspanning dan iemands wiens techniek niet op punt staat. Voor een exacte bepaling van je calorieverbruik, is een hartslagmeter een onmisbare tool. En wanneer het weer kan en mag, kan je ook bij Sportoase altijd terecht om je calorieverbruik te optimaliseren dankzij ons vernuftige toestellen en meetapparatuur. 


Gepubliceerd in: Blog

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en promoties

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief! Vul hieronder je e-mailadres in en kies de vestiging waarvan je de nieuwsbrief wenst te ontvangen.

Meer blog artikelen